Årets om gått! Grålleklubben i Västmanland 2013
Rapport från första halvlek i Grålleklubben i Västmanland!
Årsmöte den 24 Mars
Vi träffades som tidigare år i lokalerna på Johannisberg hos Aros motorveteraner. 24 medlemmar var närvarande där vi bjöds på goda smörgåsar och kaffe som Anette Lindqvist och Anders Lindmark ordnat åt oss. Ordförande Lars Lindqvist öppnade mötet och dagordningen godkändes. Verksamheten för 2012 presenterades och ett tillägg till denna blev den film och det reportage som tidningen Traktor Power gjort av klubbens verksamhet. Kommande verksamhetsår 2013 presenterades där tillägget blev att de mer väderberoende aktiviteterna med största sannolikhet skulle skjutas framåt i tid pga. den långa vintern. Acke och Lars L har koll på ev. ändringar av datum så det råddes att kontakta dom eller kolla hemsidan! Vår kassör Marie var inte närvarande på mötet pga. en Amerikaresa men hon hade lämnat en tydlig och lättförståelig uträkning av klubbens ekonomi och tillgångar som såg bra ut! Därefter valdes klubbens funktionärer till året, det blev inga större förändringar mer än att ytterligare en skriftställare valdes in för att successivt ta över efter Lars Tideström. Ny skriftställare i sektionen är Emma Hermansson (med stöd av Lars T).
Mekarkurs i Åvestbo den 20 april
Den 20:e april hade Kalle Lundberg och Anders Lindmark kallat till sedvanlig mekarträff på Hemvärnsgården i Åvestbo. Ämnet som avhandlades var grållens sinnrika hydraulsystem med tillhörande attiraljer. Som bekant är det ju en av sakerna som gör vår lilla grå traktor så användbar och smidig, vilket doktor Kalle belyste på ett informativt och lättsamt sätt under dagen.
Vi var ett 20-tal medlemmar som samlats för att suga åt oss så mycket vi bara kunde om hydraulens funktioner och egenheter. Djupkontroll och kontrollventil m.m. avhandlades och efter denna grundliga inledning var det så dags att inmundiga den som vanligt vällagade lunchen, som Anders Lindmark med hemvärnskolleger tillagat. Många frågor och tankar dök upp redan under Kalles genomgång, dessa och fler därtill fick såklart nytt liv i diskussionerna runt matborden. För dagen hade Anders också ordnat med visning av Grållefilmen som producerats av tidningen Traktor power, och där vi Västmanlandsmedlemmar deltar på flera håll.
Fika på maten följt av lite mer handgripliga moment gjorde att dagen fortsatte på samma trivsamma och lärorika sätt. Med lite handledning av Kalle fick de som ville prova på isärtagning och hopsättning av några hydraulpumpar. På borden i lektionssalen fanns även diverse hydrauldelar att studera samt en hel del traktorrelaterad litteratur att bläddra i.
Efter en givande dag var vi ett gäng nöjda medlemmar som styrde hemåt: lärda, mätta, och belåtna. Tack Kalle och Anders!
Brånstaträffen den 11 Maj
Detta år var det en mindre skara som träffades än tidigare år men vi hade mycket trevligt! Trots tidvis hård och kylig vind blev det en givande dag med mycket prat om det mesta runt traktorer i synnerhet och motorer i allmänhet.
Acke lyckades även visa hur harvningen nästföljande dag skulle gå till, detta med hjälp av en av bordsdukarna, mycket tydligt visat!
Vi åt goda grillade hamburgare och fikade inne mellan stunderna ute i vinden för inspektion av de närvarande 6 traktorerna. Tilläggas bör att det var premiär för den nya flaggstången och dess fäste som fick kämpa hårt i vinden men stod fint hela dagen bak på Ackes Grålle. Ett stort tack till Fordy och Kalle för en mycket trevlig dag!
Vårbruk i Igelsta/Romfartuna den 12 Maj (samt 13:e och 14:e)
När vi mötte upp i Igelsta möttes vi av växlande molnighet och varierande vind. Det hade ”lovats” skurar under dagen så vi höll tummarna för att vi skulle hinna med såväl harvning som sådd. Men innan vi kunde sätta igång var det naturligtvis dags för den sedvanliga fikan. När fikat var avklarat följde ett fixande med alla harvar som skulle monteras på sina ”dragare”. 6 traktorer med harvar stod så småningom uppställda för ”släpp”. Men innan det kunde ske hade Acke en tydlig genomgång på tavlan hur det skulle köras, och alla lyssnade koncentrerat. Grållesläppet avlöpte sedan utan några större problem, det kördes i alla fall åt rätt håll denna gången…
Efter första harvningarna var det dags för ärtsoppan som avnjöts under en fortsatt molnig himmel men utan droppar uppifrån. Acke tog sedan en tur med gödningen och det blev dags för att harva igen. MEN!!! Då öppnades himlens portar och det blev till att söka skydd från störtregnet i bilar och mattält. Lika fort som regnet kom försvann det men tyvärr var det då kört att harva mer och att så denna dag. Ett snöpligt slut men vi hade trevligt så länge det varade!
Resterande harvning gjordes på måndagkvällen som följde, Acke fick sällskap av Arne Olsson, Mathias samt skriftställare Emma. Vi hade uppehåll hela tiden och stretade på med 3 grållar och Ackes David Brown som fick assistera. Kvällen blev sen och sådden fick ske dagen efter då den genomfördes av Acke och Arne, bra kämpat!
Listarallyt den 18 Maj
Det var en vacker maj-morgon när de 7 ekipagen möttes upp vid Horns café för vidare tur till Lista och träffen. Med oss på färden hade vi två vagnar och en balvagn så det fanns gott om plats för oss passagerare, dessutom hade vi en ”ledar”-traktor med Grålle-flaggan i topp! Det var en hel del glada vinkningar från folk utmed vägen och även en och annan förundrad min så här tidigt på morgonen. Trots att vi stundtals stoppade upp trafiken en del var det bara glada (och även nostalgiska) miner. Fikapausen hanns även den med och resan avlöpte utan problem.
Vi hade även vår ”följebil” med Anders Lindmark vid ratten till hands större delen av vägen så det kändes tryggt. Vi passerade genom den vackra västmanländska och sörmländska naturen och klarade oss torra och varma till Lista där vi möttes av en stor skara traktorer av alla dess slag. Och fler blev det under förmiddagen! 15-års jubilerande Lista-rallyt slog i år ett nytt rekord med hela 209 traktorer, 1 mer än tidigare år! P.g.a. det höga publiktrycket blev det en försenad start på sådär en halvtimme men vad gjorde det då det fanns så otroligt mycket intressant att titta på. Munktell museet var såklart där och visade upp sig och även en del försäljare med ett mycket varierande utbud av varor. Det fanns nog lika många olika varianter av traktorer och vagnar som det fanns människor på plats!
Så småningom kom starten igång och det tog sin tid innan vi alla kom iväg. Slingan vi åkte var runt 2 mil och längs vägen var fikaborden uppdukade i trädgårdarna och det vinkades glatt! Ett mindre stopp var allt som blev pga. ett haveri (dock ingen av våra Grållar som klarade sig fint).
På slutet av slingan kom så de första och enda dropparna uppifrån så det blev en härlig avslutningsfika för oss under presenningen som spänts upp mellan vagnarna.
Det blev därefter en behaglig hemresa för oss tillbaka hem till Västmanland!